Testtípusok

About

A testtípusok dóshák szerinti meghatározásakor fontos figyelembe venni, hogy a típusleírások valamennyi építőelem tiszta aspektusát tükrözik: ugyanakkor egyetlen egyéni alkat sem csupán egyetlen elemből áll. Valójában minden egyes személy a három elem kombinációja, domináns törekvéssel ezek egyike vagy másika felé. Ezért fontos, hogy az alapvető leírások alapján ne vonjunk le túlságosan erős vagy meghatározó következtetéseket. A típus meghatározása csak felvilágosításként szolgáljon az élet különböző területeire nézve, mint pl. a diéta, hogy egy olyan életmódot segítsen elő, amely előmozdítja az egészséget.

 

A VATA ALKAT 

A vata alkatú emberek általában fizikailag alulfejlettek. Mellkasuk lapos, vénáik és izmaik láthatóak. Rendszerint van néhány anyjegyük, amelyek általában sötétek. 

  A Vata emberek lehetnek túl alacsonyak, de túl magasak is, vékony testalkattal, amely láthatóvá teszi a főbb forgókat és csontvégződéseket. A szemük lehet beesett, kicsiny, száraz és mozgékony, a kötőhártya száraz és üledékes. Hajuk göndör és ritka, szempillák vékonyak. A körmeik durvák és töredezettek.

  Fiziológiailag, az étvágy és emésztés változó. A vata emberek édes, sós és savanyú ételekre vágynak és szeretik a meleg italokat. A vizelet- termelésük ritka, székletük pedig száraz, kemény és kevés. A többi alkati típusnál kevésbé hajlamosak az izzadásra. Nyugtalan alvók és kevesebbet alszanak a többieknél. Kezük és lábuk gyakorta hideg. 

  A vata típusú emberek kreatívak, tevékenyek és nyugtalanok. Gyorsan beszélnek és járnak, azonban könnyen kifáradnak. Pszichológiailag jellemző rájuk a rövid memória, de gyors megértési készség. Kevés akaraterővel rendelkeznek, hajlamosak az elmebeli bizonytalanságra s kevés toleranciával, önbizalommal és merészséggel bírnak. Érvelési készségük gyenge, idegesek, félénkek s gyakorta gyötrik őket szorongások. 

A vata emberek hajlamosak a gyors pénzkeresetre és arra is, hogy gyorsan költekezzenek. Így általában nem jómódúak. 

 

A PITTA ALKAT

A pitta típusú emberek középmagasak, vékonyak, de kerekebbek, mint a vaták, testalkatuk finom. Mellkasuk nem olyan lapos, vénáik és izmaik közepesen látszanak. Számos anyajeggyel vagy szeplővel rendelkeznek, amelyek kékes- vagy barnás vörösek. Csontjaik nem annyira kiugróak, mint a vata egyéneké, izomfejlettségük közepes. 

  A pitta arcszín lehet rézszínű, sárgás, pirosas vagy fehér. A bőr puha, meleg és kevésbé ráncos, mint a vata bőr. A hajzat vékony, selymes, vörös vagy barnás, s hajlamosak a korai őszülésre vagy kopaszodásra. Szemük lehet szürke, zöld vagy réz-barna és éles: a szemgolyók közepesen kiugróak. A kötőhártya nedves és réz-színű. A körmök puhák. 

  Fiziológiailag, ezek az emberek erős anyagcserével, jó emésztéssel és következésképpen jó étvággyal bírnak. A pitta alkatú ember rendszerint sok ételt és folyadékot fogyaszt. Természettől fogva vágyakoznak az édes, keserű és fanyar ízekre és szeretik a hideg italokat. Alvásuk közepes hosszúságú, azonban zavartalan. Nagy mennyiségű vizeletet termelnek, székletük sárgás, nedves, puha és bőséges. Hajlamosak az erős izzadásra. Testhőmérsékletük kissé magas lehet, kezük és lábuk általában meleg. A pitta emberek nehezen viselik a napfényt, meleget vagy nehéz munkát. 

  Pszichológiailag, a pitta emberek jó felfogókészséggel rendelkeznek: nagyon intelligensek és okosak, rendszerint jó szónokok. Érzelmileg hajlanak a gyűlöletre, dühre, féltékenységre. 

Rendszerint ambíciózusak, akik szeretnek vezetők lenni. A pitta emberek értékelik az anyagi jólétet és általában meglehetősen jómódúak. 

 

A KAPHA ALKAT 

A kapha alkatú emberek teste jól fejlett. Ugyanakkor, erősen hajlamosak arra, hogy túlsúlyosak legyenek. Mellkasuk domború és széles, vénáik és inaik nem láthatók, mert bőrük vastag és izomfejlettségük jó. A csontok nem kiugróak. 

Arcszínük világos és fényes. Bőrük puha és olajos, ugyancsak hideg és sápadt. Hajuk vastag, sötét, puha és hullámos. Szemük mély, fekete vagy kék: szemfehérjük rendszerint nagyon fehér, nagy és vonzó. Kötőhártyájuk nem hajlamos a gyulladásra. 

  Fiziológiailag, a kapha emberek rendszeres étvágyúak, emésztésük viszonylag lassú így kevesebb ételt vesznek magukhoz. Lassan mozognak. A csípős, keserű és fanyar ízekre vágynak.Székletük puha, színre halvány, ürítésük pedig lassú. Enyhén izzadnak. Alvásuk nyugodt és hosszú. Erős vitalitásukat jó állóképpességük tanusítja s a kapha emberek általában egészségesek, boldogok és békések. 

  Pszichológiailag hajlamosak a toleranciára, nyugodtak, megbocsátók és szeretetteljesek, ugyanakkor rendelkeznek a mohóság, ragaszkodás, irigység és birtoklási vágy vonásaival is. Fölfogásuk lassú, de biztos: mihelyst valamit megértettek, e tudás megmarad bennük. 

  A kapha emberek rendre jómódúak, tudnak pénzt keresni és képesek azt megtartani. 

 

Forrás: Dr. Vasant Lad: Ayurvéda- Az öngyógyítás tudománya