Kapha diéta

About

Vízcsökkentő diéta

KAPHA DIÉTA

(vízcsökkentő diéta)

FOGYASZTHATÓ

GYÜMÖLCSÖK:     aszalt gyümölcsök általában, alma, kanadai tőzegáfonya, gránátalma, körte,

ZÖLDSÉGEK:     lucernacsíra, articsóka, spárga, cékla, kaliforniai paprika, keserűdinnye,     brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta, zeller, mángold, chili, korianderlevél,     padlizsán, zöldbab, kale, saláta, gomba, indiai mustár, petrezselyem, borsó,     burgonya, retek, napraforgócsíra, téliretek, torma

GABONAFÉLÉK:     árpa, hajdina, kukorica, száraz vagy pattogatott gabonafélék, köles, libatop, baszmati rizs(kis mennyiségben), rozs

HÜVELYESEK:     adzuki bab, vesebab, lima bab, lencse, földimogyoró, szója, sárgaborsó, tofu

MAGVAK

CSONTHÉJASOK:    tökmag, napraforgómag

TEJTERMÉKEK:     szójatej, kecsketej, író 

OLAJOK:     repceolaj, kukoricaolaj, lenolaj, mustárolaj, sáfrányos szeklice, szójaolaj,     napraforgóolaj

ÉDESÍTŐSZEREK:    régi méz

FŰSZEREK:    bazsalikom, babérlevél, feketebors, kardamon, cayenne bors, korianderlevél,     fahéj, szegfűszeg, koriander, kömény, kapor, édeskömény, lepkeszeg,     fokhagyma, gyömbér, torma, menta, mustár, szerecsendió, borsikafű,     paprika, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, zsálya, szójaszósz, kurkuma

HÚSOK:    csirke, fehérhúsok

ITALOK:    fűszeres teák, fanyar ízű teák,  

VITAMINOK,

ÁSVÁNYI ANYAGOK:    B-vitamin. Inkább az enzimek, fűszerek bevitele a fontos

 

ÉTKEZÉSI TANÁCSOK:

Az étrend legyen meleg, könnyű, száraz. Részesítse előnyben a csípős, keserű és fanyar ízeket. Mérsékelje a tápanyagbevitelt, elég a napi háromszori étkezés. A reggeli és a vacsora legyen könnyű étel, a főétkezés pedig délben legyen. Fogyasszon kevés olajon párolt fűszeres zöldségeket kevés sóval. Ehhez választhat teljes értékű gabonákat. Jót tesz a testének a hüvelyesek fogyasztása. Azonban a magvakkal, az olajokkal, tejtermékekkel bánjon csínján. Állati eredetű ételek közül válassza a csirkét és a fehérhúsokat. A heti egy nap böjt jót tesz a testnek. Evés után ne heveredjen le. Nincs szükség sok folyadékbevitelre. Kerülje a hideg, jeges vizet, fogyasszon inkább fanyar ízű, fűszeres teákat.

 

 

NEM FOGYASZTHATÓ

GYÜMÖLCSÖK:     cseresznye, datolya, füge, szőlő, banán, áfonya, grapefruit, citrom, zöldcitrom,     mangó, dinnye, narancs, papaya, körte, őszibarack, datolyaszilva, ananász,     szilva, gránátalma, málna, eper

ZÖLDSÉGEK:    avokádó, friss kukorica, uborka, okra, hínár, nyáritök, édesburgonya,     paradicsom, jamgyökér

GABONAFÉLÉK:     baszmati rizs, barnarizs, kuszkusz, zab, búza, fehér rizs

HÜVELYESEK:     csicseriborsó

MAGVAK

CSONTHÉJASOK:    mandula, paradió, kesudió, kókuszdió, mogyoró, pekándió, fenyőmag,     szezámmag, dió

TEJTERMÉKEK:         sajt, túró, tehéntej, tejszín, fagylalt, kefír, rizstej, tejföl, joghurt

OLAJOK:     mandulaolaj, avokádóvaj, vaj, ghí, margarin, olívaolaj, földimogyoróvaj,     szezámolaj

ÉDESÍTŐSZEREK:    barnacukor, gyümölcscukor, nyers méz, nyers nádcukor, melasz,     juharszirup, fehér cukor

FŰSZEREK:    kősó, tengeri só, tamarind

HÚSOK:    összes hús

ITALOK:    hideg, jeges víz

Egyéni ajánlások: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Dr. David Frawley: Ájurvédikus gyógyítás; Teljes körű kalauz