Vízcsökkentő diéta
KAPHA DIÉTA
(vízcsökkentő diéta)
FOGYASZTHATÓ
GYÜMÖLCSÖK: aszalt gyümölcsök általában, alma, kanadai tőzegáfonya, gránátalma, körte,
ZÖLDSÉGEK: lucernacsíra, articsóka, spárga, cékla, kaliforniai paprika, keserűdinnye, brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta, zeller, mángold, chili, korianderlevél, padlizsán, zöldbab, kale, saláta, gomba, indiai mustár, petrezselyem, borsó, burgonya, retek, napraforgócsíra, téliretek, torma
GABONAFÉLÉK: árpa, hajdina, kukorica, száraz vagy pattogatott gabonafélék, köles, libatop, baszmati rizs(kis mennyiségben), rozs
HÜVELYESEK: adzuki bab, vesebab, lima bab, lencse, földimogyoró, szója, sárgaborsó, tofu
MAGVAK
CSONTHÉJASOK: tökmag, napraforgómag
TEJTERMÉKEK: szójatej, kecsketej, író
OLAJOK: repceolaj, kukoricaolaj, lenolaj, mustárolaj, sáfrányos szeklice, szójaolaj, napraforgóolaj
ÉDESÍTŐSZEREK: régi méz
FŰSZEREK: bazsalikom, babérlevél, feketebors, kardamon, cayenne bors, korianderlevél, fahéj, szegfűszeg, koriander, kömény, kapor, édeskömény, lepkeszeg, fokhagyma, gyömbér, torma, menta, mustár, szerecsendió, borsikafű, paprika, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, zsálya, szójaszósz, kurkuma
HÚSOK: csirke, fehérhúsok
ITALOK: fűszeres teák, fanyar ízű teák,
VITAMINOK,
ÁSVÁNYI ANYAGOK: B-vitamin. Inkább az enzimek, fűszerek bevitele a fontos
ÉTKEZÉSI TANÁCSOK:
Az étrend legyen meleg, könnyű, száraz. Részesítse előnyben a csípős, keserű és fanyar ízeket. Mérsékelje a tápanyagbevitelt, elég a napi háromszori étkezés. A reggeli és a vacsora legyen könnyű étel, a főétkezés pedig délben legyen. Fogyasszon kevés olajon párolt fűszeres zöldségeket kevés sóval. Ehhez választhat teljes értékű gabonákat. Jót tesz a testének a hüvelyesek fogyasztása. Azonban a magvakkal, az olajokkal, tejtermékekkel bánjon csínján. Állati eredetű ételek közül válassza a csirkét és a fehérhúsokat. A heti egy nap böjt jót tesz a testnek. Evés után ne heveredjen le. Nincs szükség sok folyadékbevitelre. Kerülje a hideg, jeges vizet, fogyasszon inkább fanyar ízű, fűszeres teákat.
NEM FOGYASZTHATÓ
GYÜMÖLCSÖK: cseresznye, datolya, füge, szőlő, banán, áfonya, grapefruit, citrom, zöldcitrom, mangó, dinnye, narancs, papaya, körte, őszibarack, datolyaszilva, ananász, szilva, gránátalma, málna, eper
ZÖLDSÉGEK: avokádó, friss kukorica, uborka, okra, hínár, nyáritök, édesburgonya, paradicsom, jamgyökér
GABONAFÉLÉK: baszmati rizs, barnarizs, kuszkusz, zab, búza, fehér rizs
HÜVELYESEK: csicseriborsó
MAGVAK
CSONTHÉJASOK: mandula, paradió, kesudió, kókuszdió, mogyoró, pekándió, fenyőmag, szezámmag, dió
TEJTERMÉKEK: sajt, túró, tehéntej, tejszín, fagylalt, kefír, rizstej, tejföl, joghurt
OLAJOK: mandulaolaj, avokádóvaj, vaj, ghí, margarin, olívaolaj, földimogyoróvaj, szezámolaj
ÉDESÍTŐSZEREK: barnacukor, gyümölcscukor, nyers méz, nyers nádcukor, melasz, juharszirup, fehér cukor
FŰSZEREK: kősó, tengeri só, tamarind
HÚSOK: összes hús
ITALOK: hideg, jeges víz
Egyéni ajánlások:
Forrás: Dr. David Frawley: Ájurvédikus gyógyítás; Teljes körű kalauz