Kapha egyensúlyozó receptek (vízcsökkentő)

About

Csicseriborsó Dhal

Hozzávalók:
 

  • 1/2 csésze csicseriborsó
  • 2 csésze víz
  • 1/2 csésze felkockázott padlizsán
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 1/2 tk. őrölt római kömény
  • 1 csipet aszafoetida (hing)
  • 1/4 tk.  pirospaprika 
  • 1 ek. lime vagy citromlé
  • 1/2 tk. fekete mustármag
  • 1/4 tk. só
  • 1/4 tk. bors
  • 2 ek. napraforgó olaj
  • 1 ek. apróra vágott koriander levél

Elkészítés:
- Áztassuk be a csicseriborsót éjszakára egy csipet sütőporral, másnap öblítsük át és hagyjuk megszáradni.
- Forraljuk fel a vizet öntsük bele a csicseriborsót és a kurkumát, majd közepes hőfokon főzzük kb 1/2 órát. 
- Pattogtassuk ki a mustármagot olajban, adjuk hozzá a padlizsánt és a többi fűszert, pirítsuk  10-15 percig, majd adjuk az egészet a félig főtt csicseriborsóhoz.
- Főzzük tovább, míg a csicseriborsó teljesen megpuhul (kb. 30 perc)
- Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott koriander levéllel.

 

Sárgaborsó Dhal

Hozzávalók:
 

  • 1/2 csésze feles sárgaborsó
  • 1 és 1/2 csésze víz
  • 1 paradicsom meghámozva, felkockázva
  • 1/4 csésze felkockázott krumpli
  • 1/3 csésze felaprított káposzta
  • 1/2 babérlevél
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 1/2 tk. édeskömény mag
  • 1 ek. apróra vágott gyömbér
  • 1 ek. napraforgó olaj
  • 1/2 tk. fekete mustármag
  • 1/4 tk. só
  • 1 ek. apróra vágott koriander levél

Elkészítés:
- Áztassuk be a feles borsót éjszakára, másnap öblítsük át és hagyjuk megszáradni.
- Forraljuk fel a vizet öntsük bele a babot, a krumplit, a babér levelet és a kurkumát, majd közepes hőfokon főzzük. 
- Pattogtassuk ki a mustármagot olajban, pirítsuk meg először a gyömbért, adjuk hozzá a káposztát, paradicsomot, a sót, az édesköményt, és kb 5 percig pirítsuk, majd adjuk a borsóhoz.
- Főzzük tovább, míg a borsó teljesen megpuhul (kb. 5-10 perc)
- Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott koriander levéllel.

 

Fekete bab Dhal

Hozzávalók:
 

  • 1/2 csésze fekete bab
  • 1 és 1/2 csésze víz
  • 1/2 csésze felkockázott sárgarépa
  • 1/4 csésze kaliforniai paprika felkockázva
  • 1 ek. olaj
  • 2 tk. apróra vágott gyömbér
  • 1/2 tk. szárazon pirított római kömény mag
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 1/8 tk. aszafoetida (hing)
  • 1/4 tk. só
  • 1/4 tk. fekete bors
  • 1 ek. apróra vágott koriander levél

Elkészítés:
- Áztassuk be a babot éjszakára egy csipet sütőporral, másnap öblítsük át és hagyjuk megszáradni.
- Forraljuk fel a vizet öntsük bele a babot, a sárgarépát és a kurkumát, majd közepes hőfokon főzzük kb 30 percig.
- Pirítsuk meg az olajon először a gyömbért, majd a római köményt és paprikát is, és adjuk az egészet a sóval és a borssal együtt a babhoz.
- Főzzük tovább, míg a bab teljesen megpuhul (kb. 5-10 perc)
- Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott koriander levéllel.

 

Tarkabab Dhal

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze tarkabab (beáztatva egy éjszakára)
  • 1 és 1/2 csésze víz
  • 1/3 csésze felkockázott krumpli
  • 1/3 csésze felkockázott padlizsán
  • 1/2 babérlevél
  • 1 csipet fahéj
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 1 és 1/2 tk. szárazon pirított római kömény
  • 1/4 csésze kaliforniai paprika felaprítva
  • 2 tk. apróra vágott gyömbér
  • 1/2 tk. fekete mustármag
  • 2 ek. mandula vagy kukorica olaj
  • 1/4 tk. só
  • 1 ek. apróra vágott koriander levél

Elkészítés:
- Áztassuk be a babot éjszakára egy csipet sütőporral, másnap öblítsük át és hagyjuk megszáradni.
- Forraljuk fel a vizet öntsük bele a babot, majd közepes hőfokon főzzük. Adjuk hozzá a babér levelet, a kurkumát, a sót és a fahéjat.
- Öntsük bele a felkockázott padlizsánt és krumplit is.
- Pattogtassuk ki a mustármagot olajban, pirítsuk meg először a gyömbért, majd a paprikát is, és adjuk az egészet a babhoz.
- Törjük meg a frissen, szárazon megpirított koriander magokat, és öntsük a babhoz.
- Főzzük tovább, míg a bab teljesen megpuhul (kb. 30 perc)
- Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott koriander levéllel

Spenótos Rizs

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze baszmati rizs
  • 1 csésze víz
  • 1/8 tk. só
  • 1/4 csésze spenót (főzve, apróra vágva)
  • 1 ek. ghí
  • 1/2 tk. édeskömény
  • 1/4 tk koriander mag
  • 2 csipet bors

Elkészítés:
Elkészítés:
- Alaposan mossuk meg a rizst
- Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a sót, és a rizst, tegyünk rá fedőt és pároljuk 15-20 percig.
- Ha elkészült, hagyjuk állni 5-10 percig.
-Pirítsuk meg ghíben a fűszereket, adjuk hozzá a főtt, apróra vágott spenótot, majd keverjük a rizshez.

Zöldséges Rizs 2.

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze baszmati rizs
  • 1 csésze víz
  • 1/8 tk. só
  • 1 csipet kurkuma
  • 1/4 csésze krumpli
  • 1/4 csésze friss borsó vagy vajbab
  • 1/4 csésze karfiol
  • 1/4 csésze kaliforniai paprika
  • 2 ek. napraforgó olaj
  • 1/2 ek. gyömbér felaprítva
  • 1 ek. koriander levél

Elkészítés:
- Mossuk meg néhányszor a rizst, míg tiszta vizet nem tudunk leönteni róla.
- Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a rizst, a sót és a kurkumát, majd vegyük a tűzhelyet takarékra és tegyük fedőt a fazékra.
- Lassú tűzön pároljuk 15-20 percig, majd húzzuk le a tűzről és hagyjuk további 5-10 percig állni.
- Közben pároljuk vagy főzzük meg az apróra vágott krumplit és a karfiolt. 
- Az olajon pirítsuk meg a gyömbért, aztán adjuk hozzá a paprikát.
- Tegyük tálaló edénybe, adjuk hozzá a zöldségeket, és tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott koriander zölddel.

 

Zöldséges rizs

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze rizs
  • 1 csésze víz
  • 1/4 csésze zöldborsó
  • 1/4 csésze kaliforniai paprika
  • 1/4 csésze sárgarépa
  • 1/4 csésze kukorica
  • 1/8 tk. só
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 1/3 tk. bors
  • 1 tk. szárazon pirított római kömény mag
  • 2 ek. napraforgómag olaj

Elkészítés:
- Alaposan mossuk meg a rizst
- Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a sót, és a rizst, tegyünk rá fedőt és pároljuk 15-20 percig.
- Ha elkészült, hagyjuk állni 5-10 percig.
-Pirítsuk meg ghíben a fűszereket és a zöldségeket, majd keverjük a rizshez

 

Fűszeres  baszmati rizs

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze rizs
  • 1 csésze víz
  • 1/8 tk. só
  • 1 ek. ghí
  • 1/8 tk. kurkuma
  • 1/2 tk. fekete mustármag
  • 1/2 tk. római kömény
  • 1 kis paradicsom

Elkészítés:

- Mossuk meg néhányszor a rizst, míg tiszta vizet nem tudunk leönteni róla.
- Hámozzuk meg és aprítsuk fel apró kockákra a paradicsomot. 
- Pattogtassuk ki a fekete mustármagot a ghíben, adjuk hozzá a római köményt és a paradicsomot, süssük egy percig.
- Adjuk hozzá a rizs, a vizet, a kurkumát és a sót.
- Forraljuk fel, vegyük a tűzhelyet takarékra és tegyük fedőt a fazékra.
- Lassú tűzön főzzük 15-20 percig

Tarkabab dhál-lal és spenótos spenóttal ajánljuk.