Kapha étrend

TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK KAPHA TÍPUSÚ EMBEREKNEK

A kapha típusú ember szervezetében a kaphát alkotó föld és víz elemek a dominánsak. Ennek köszönhetően a kapha ember életében ezen elemek sajátosságai figyelhetők meg. Például a lassúság, lustaság, ragaszkodás, őszinteség, alázat, magas fokú tolerancia.

Étkezésüket tekintve érdemes olyan ételeket fogyasztani, melyek nem növelik ezt a fajta lassúságot, nehézséget, hidegséget ezért inkább a meleg, fűszeres, élénkítő, könnyű ételek tesznek jót. A lap alján található felsorolás részletes segítséget nyújt az ilyen típusú ételek megtalálásában. 

A kapha ember kerülje a zsíros ételeket, a magyar konyha emiatt kifejezetten nem ajánlott. A könnyen emészthető, meleg ételek pedig jót tesznek a kapháknak, minrt például :a könnyű zöldséglevesek. ( Pl. brokkoli, káposzta, sárgarépa, gomba, hagyma, karfiol, zöldborsó)

A só használatát érdemes visszafogni, helyette ízesítsünk inkább fűszerekkel, gyógynövényekkel. (pl. gyömbér, fekete bors, csili, koriander, citrom, mustármag, görögszéna, kömény, fokhagyma.) Édesítéshez cukor helyett mézet használjunk. 

Kapha jellegű ízek az édes, a sós, a savanyú ezért ezeket egyensúlyozva, az ételek közül előnyben részesítendők a csípős, a keserű és a fanyar ízek. Kiválóak a káposztafélék ( káposzta, brokkoli, karalábé, karfiol, kínai kel, kelbimbó), sötét bogyós gyümölcsök ( szeder, áfonya). A zöldégek többsége keserű természetű, tehát a kaphának megfelelő. 

Lisztek közül a tönkölybúza, árpaliszt, pohánka, köleskása, kukoricaliszt használható. Húsok közül pedig válasszuk a könnyen emészthetőket, a pulyka és csirkehúst valamint a halakat.

A hideg italok és a késő esti étkezés a kaphának nem javasoltak. Édes desszerteket inkább a fő étkezés előtt fogyasszanak. A napi rendszeres, aktív sportolás jótékony hatású, kiegyensúlyozza a kaphát.  Elérendő célok kitűzése pedig mentálisan mozgásban tartják. Ismerkedjen új emberekkel, fedezze fel a világot, utazzon, tanuljon, legyen nyitott.!

 

KAPHA DIÉTA

(vízcsökkentő diéta)

FOGYASZTHATÓ

GYÜMÖLCSÖK:     aszalt gyümölcsök általában, alma, kanadai tőzegáfonya, gránátalma, körte,

ZÖLDSÉGEK:     lucernacsíra, articsóka, spárga, cékla, kaliforniai paprika, keserűdinnye,     brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta, zeller, mángold, chili, korianderlevél,     padlizsán, zöldbab, kale, saláta, gomba, indiai mustár, petrezselyem, borsó,     burgonya, retek, napraforgócsíra, téliretek, torma

GABONAFÉLÉK:     árpa, hajdina, kukorica, száraz vagy pattogatott gabonafélék, köles, libatop, baszmati rizs(kis mennyiségben), rozs

HÜVELYESEK:     adzuki bab, vesebab, lima bab, lencse, földimogyoró, szója, sárgaborsó, tofu

MAGVAK

CSONTHÉJASOK:    tökmag, napraforgómag

TEJTERMÉKEK:     szójatej, kecsketej, író 

OLAJOK:     repceolaj, kukoricaolaj, lenolaj, mustárolaj, sáfrányos szeklice, szójaolaj,     napraforgóolaj

ÉDESÍTŐSZEREK:    régi méz

FŰSZEREK:    bazsalikom, babérlevél, feketebors, kardamon, cayenne bors, korianderlevél,     fahéj, szegfűszeg, koriander, kömény, kapor, édeskömény, lepkeszeg,     fokhagyma, gyömbér, torma, menta, mustár, szerecsendió, borsikafű,     paprika, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, zsálya, szójaszósz, kurkuma

HÚSOK:    csirke, fehérhúsok

ITALOK:    fűszeres teák, fanyar ízű teák,  

VITAMINOK,

ÁSVÁNYI ANYAGOK:    B-vitamin. Inkább az enzimek, fűszerek bevitele a fontos

 

ÉTKEZÉSI TANÁCSOK:

Az étrend legyen meleg, könnyű, száraz. Részesítse előnyben a csípős, keserű és fanyar ízeket. Mérsékelje a tápanyagbevitelt, elég a napi háromszori étkezés. A reggeli és a vacsora legyen könnyű étel, a főétkezés pedig délben legyen. Fogyasszon kevés olajon párolt fűszeres zöldségeket kevés sóval. Ehhez választhat teljes értékű gabonákat. Jót tesz a testének a hüvelyesek fogyasztása. Azonban a magvakkal, az olajokkal, tejtermékekkel bánjon csínján. Állati eredetű ételek közül válassza a csirkét és a fehérhúsokat. A heti egy nap böjt jót tesz a testnek. Evés után ne heveredjen le. Nincs szükség sok folyadékbevitelre. Kerülje a hideg, jeges vizet, fogyasszon inkább fanyar ízű, fűszeres teákat.

 

 

NEM FOGYASZTHATÓ

GYÜMÖLCSÖK:     cseresznye, datolya, füge, szőlő, banán, áfonya, grapefruit, citrom, zöldcitrom,     mangó, dinnye, narancs, papaya, körte, őszibarack, datolyaszilva, ananász,     szilva, gránátalma, málna, eper

ZÖLDSÉGEK:    avokádó, friss kukorica, uborka, okra, hínár, nyáritök, édesburgonya,     paradicsom, jamgyökér

GABONAFÉLÉK:     baszmati rizs, barnarizs, kuszkusz, zab, búza, fehér rizs

HÜVELYESEK:     csicseriborsó

MAGVAK

CSONTHÉJASOK:    mandula, paradió, kesudió, kókuszdió, mogyoró, pekándió, fenyőmag,     szezámmag, dió

TEJTERMÉKEK:         sajt, túró, tehéntej, tejszín, fagylalt, kefír, rizstej, tejföl, joghurt

OLAJOK:     mandulaolaj, avokádóvaj, vaj, ghí, margarin, olívaolaj, földimogyoróvaj,     szezámolaj

ÉDESÍTŐSZEREK:    barnacukor, gyümölcscukor, nyers méz, nyers nádcukor, melasz,     juharszirup, fehér cukor

FŰSZEREK:    kősó, tengeri só, tamarind

HÚSOK:    összes hús

ITALOK:    hideg, jeges víz

Egyéni ajánlások: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Dr. David Frawley: Ájurvédikus gyógyítás; Teljes körű kalauz