Őszi bőrápolás az Ayurvéda szerint

Mielőtt beköszöntene a tél, az elmúlás és a megpihenés, kezdetét veszi a tömörödés és a szárazság időszaka, az ősz. Az ayurvédikus egészségmegőrzésben és különösen a szépségápolásban különös jelentőségű az őszi szezon.

Mielőtt beköszöntene a tél, az elmúlás és a megpihenés, kezdetét veszi a tömörödés és a szárazság időszaka, az ősz. Az ayurvédikus egészségmegőrzésben és különösen a szépségápolásban különös jelentőségű az őszi szezon. Ilyenkor kell ugyanis bőrünknek szembenéznie a legnagyobb kihívással, melyet a beköszöntő Vata korszak jelent számára.

A három dosha (Vata, Pitta, Kapha) az év folyamán folyamatosan és egyes időszakokban megerősödve befolyásolja a természet, az évszakok és az ember állapotát. Ősszel megnő a Vata dosha jelenléte a természetben. A Vata (éter és levegő elem egysége) önmagában könnyű, száraz, hideg aspektusokkal bír, mely aspektusok megnyilvánulnak az ősszel tapasztalható hidegebb hőmérsékletben, a levegő szárító hatásában és a fokozottabb test- és bőrápolásban is.
Az ősz különösen a Vata alkatú embereknek jelent kihívást. Az ő bőrük ugyanis alapvetően száraz, de ősszel megjelenhetnek a szárazságnak hatványozottabb jele is, pl. a bőr megkeményedése, az ajkak berepedezése, a köröm és a haj törékenyebbé válik, a bőr hámlásnak indul, megjelenhetnek a száraz ekcéma tünetei. A Kapha emberben uralkodó víz és föld jegyek, különösen pedig a víz extra tápláltságot jelent a szervezetnek, s így a bőrnek is. A Kapha embernek így nem jelent kihívást az őszi évszak, a Pitta embernek azonban oda kell figyelnie bőrének ápolására. Ugyanis a Pitta, azaz a tűz elem dominanciája is hoz szárazságot a testbe, még ha nem is olyan mértékben, mint a Vata dosháé.
Napközben is találkozunk a szárazság jelentette kihívásokkal, nem csak az utcán, hanem munkahelyi körülmények között a légkondicionáló berendezések következményeként is. Ezért fontos, hogy a nap kezdetekor, illetve zárásaként megfelelően alaposan hidratáljuk bőrünket, mintegy védőréteget biztosítva számára az őszi szárazabb hónapokban.

Ősszel kiemelt jelentőséget kapnak az ayurvédikus meleg olajos masszázsok. A teljes test bőséges beolajozása és a masszázs általi mélyre juttatása a legjobb terápia a bőrnek. Különösen a Vata embernek jelent felüdülést, hiszen a szárazabb bőr feltelítődik tápláló olajjal. Az őszi hideg időjárásból a meleg olajos Abhyanga masszázs segít átvezetni egy kellemes, meleg hatású masszázsélménybe.

A bőr külső ápolását kiegészíti a szervezet belső táplálása, olajozása is. Nem csak ősszel, de különösen ekkor javasolt a bőséges folyadékbevitel, mely belülről táplálja szervezetünket és feltölti szöveteinket, óvva azokat a kiszáradástól. A bevitt folyadék legyen meleg vagy szoba-hőmérsékletű, mert a hűtött víz tovább növeli a Vata jelentette hidegérzést a testben. A folyadékpótlás történhet lédús gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával is, pl. uborka, paradicsom, dinnye, narancs, alma stb.
Bőrünk hordozza mentális állapotunk jegyeit is. A kimerült, fáradt szervezet bőre is ugyanilyen igénybe vett, fakó színű és ráncosodásra hajlamos. Az esti olajos arcmasszázs és a legalább 8 órán át tartó alvás átpolarizálja a bőr igénybevettségét. Kerüljük a lelki megterheléseket, amennyire tudjuk, a bennünk lévő feszültséget vezessük le jógagyakorlatokkal, meditációval. Szervezetünk közben jelentős oxigénnel gazdagodik, mely nem csak oldja izmaink merevségét, de hozzájárul sejtjeink élettani folyamataihoz is. Ennek hatására bőrünk a kipihentség vonásait fogja magán viselni. F.: Ayurvédika