Pitta egyensúlyozó receptek (tűzcsökkentő)

Fekete-szemű bab dhal

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze fekete-szemű bab (1 éjszakára beáztatva)
  • 1,5 csésze víz
  • 1/2 csésze reszelt káposzta
  • 1 csipet fahéj
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 1/2 tk. szárazon pirított római kömény mag
  • 1/4 csésze apróra vágott piros kaliforniai paprika
  • 2 ek. extra szűz oliva olaj
  • 1 ek. barnacukor
  • 1/2 tk só
  • 1 ek. apróra vágott koriander levél

Elkészítés:
- Áztassuk be a babot egy éjszakára 1 csipet szódabikarbónás vízbe.
- Öblítsük le, szárítsuk meg következő nap.
- Adjuk a babot forrásban lévő vízhez, majd mérsékeljük a hőfokot közepesre.
- Adjuk hozzá a kurkumát, a sót és a fahéjat.
- Adjuk hozzá a káposztát is.
- Oliva olajon pirítsuk meg a piros kaliforniai paprikát, majd adjuk a babhoz.
- Pirítsuk meg a római köményt, törjük össze és adjuk a babhoz.
- Főzzük 30-40 percig, míg a bab megpuhul.
- Tálalás előtt szórjuk meg koriander levéllel.

 

Mung Dhal 1.

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze sárga felezett mungóbab
  • 1,5 csésze víz (ha hígabb dhalt szeretnénk, lehet több is)
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 1/3 tk. só
  • 1/3 csésze spárga vagy zöldbab apróra vágva
  • 1 ek. oliva olaj
  • 1 ek. vaj
  • 1/4 piros kaliforniai paprika apróra vágva
  • 2 ág friss bazsalikom (apróra vágva)
  • 2 ek petrezselyem (apróra vágva)

Elkészítés:
- Mossuk meg a dhalt, öntsük a forrásban lévő vízbe és főzzük 20 percig.
- Oliva olajon pirítsuk meg a paprikát és a spárgát, öntsük a dhalhoz a vajjal és a bazsalikommal együtt, majd főzzük még 10 percig.
- Sózzuk, és tálalás előtt keverjük bele a petrezselymet.

 

Rajma Dhal (Kidney bean - vesebab)

Hozzávalók

  • 1/2 csésze vesebab (kidney beans)
  • 1,5 csésze víz
  • 1/2 csésze felkockázott burgonya
  • 1/4 csésze felkockázott padlizsán
  • 1/2 csésze apróra vágott paradicsom
  • 2 ek ghí vagy olíva olaj
  • 2 ek. apróra vágott korianderzöld
  • 1 csipet fahéj
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 1/2 tk. szárazon pirított édeskömény
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 1/2 tk. só
  • 2 tk. tejszín

Elkészítés:
- Áztassuk be éjszakára a babot egy csipet szódabikarbónával.
- Öblítsük le és szárítsuk meg a babot.
- Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a babot, a burgonyát, a padlizsánt, a fahéjat és a kurkumát.
- Alacsony hőfokon főzzük 45 percig.
- Pirítsuk meg az őrölt koriandert és a paradicsomot ghíben.
- Pirítsuk meg szárazon az édeskömény magokat, és a főzés utolsó 15 percében adjuk a babhoz.
- Tálalás előtt keverjük bele a tejszínt és szórjuk meg korianderzölddel.

 

Garbonzo Bab Dhal


Hozzávalók:

  •  1/2 csésze garbonzo bab (vagy csicseriborsó)
  • 2 csésze víz
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 1/2 tk. pirított édeskömény
  • 1 ek ghí
  • 2 ek. csicseriborsó liszt
  • 2 ek kókusz
  • 2 ek korianderzöld
  • 1/4 ek. só (opcionális - főzés után sózd)
  • 2 ek tejszín vagy joghurt

Elkészítés:
- Áztassuk be a babot éjszakára egy csipet szódabikarbónával, másnap öblítsük át és hagyjuk megszáradni.
- Forraljuk fel a vizet a kurkumával, öntsük bele a babot majd közepes hőfokon főzzük kb. 1 órát vagy többet, míg meg nem puhul.
- Pirítsuk a csicseriborsó lisztet és a kókuszt világos arany színűre, majd keverjük a babhoz, hogy besűrítse. Ha szükséges, adjunk hozzá vizet vagy joghurtot, hogy szósz-jellege legyen.
- Tálalás előtt 5 perccel keverjük bele a tejszínt és szórjuk meg apróra vágott koriander levéllel.

 

Lencse (barna lencse)

Hozzávalók:

  • 3/4 csésze barna lencse
  • 1 és 1/2 csésze víz
  • 1/4 csésze felkockázott édesburgonya
  • 1/4 sárga kaliforniai paprika felaprítva
  • 1 ek. ghí
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 1/3 tk. só
  • 1/2 tk. édeskömény mag
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 1 és 1/2 ek. tejszín
  • 1 ek. apróra vágott koriander levél (opcionális)

Elkészítés:
- Forraljuk fel a vizet öntsük bele a megmosott lencsét, majd közepes hőfokon főzzük kb 30 percig. Adjuk hozzá a kurkumát, a sót és az édesburgonyát.
- Egy serpenyőben pirítsuk meg a ghín a paprikát majd az édeskömény magokat és az őrölt koriandert is. Amikor a paprika nagyjából megpuhult, adjuk az egészet a lencséhez.
- Főzzük addig, míg az édesburgonya teljesen megpuhul, akkora kész a lencse is
- Tálalás előtt 5 perccel öntsük bele a tejszínt, és ha szeretnénk, szórjuk meg apróra vágott koriander levéllel.

Édes Rizs

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze baszmati rizs
  • 1 csésze víz
  • 1/8 tk. só
  • 1/2 csésze friss házisajt felkockázva
  • 1 tk. frissen őrölt koriander
  • 1/4 tk. frissen őrölt kardamom
  • 1/4 tk. édeskömény
  • 2 ek. mazsola
  • 2 ek. vaj

Elkészítés:
- Mossuk meg néhányszor a rizst, míg tiszta vizet nem tudunk leönteni róla.
- Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a rizst és a sót, majd tegyük takarékra és tegyük fedőt a fazékra.
- Lassú tűzön pároljuk 15-20 percig, majd húzzuk le a tűzről és hagyjuk további 5-10 percig állni.
- Közben pirítsuk meg a vajon a fűszereket és a felkockázott sajtot.
- Tegyük tálaló edénybe a rizst, adjuk hozzá a sajtot és a mazsolát, és tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott koriander zölddel.

Zöldséges Rizs 5.

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze baszmati rizs
  • 1 csésze víz
  • 1/8 tk. só
  • 1/4 csésze krumpli
  • 1/4 csésze friss borsó vagy vajbab
  • 1/4 csésze karfiol
  • 1/4 csésze kaliforniai paprika
  • 2 ek. napraforgó olaj
  • 1 ek. koriander levél

Elkészítés:
- Mossuk meg néhányszor a rizst, míg tiszta vizet nem tudunk leönteni róla.
- Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a rizst és a sót, majd vegyük a tűzhelyet takarékra és tegyük fedőt a fazékra.
- Lassú tűzön pároljuk 15-20 percig, majd húzzuk le a tűzről és hagyjuk további 5-10 percig állni.
- Közben pároljuk vagy főzzük meg az apróra vágott krumplit és a karfiolt.
- Az olajon pirítsuk meg a gyömbért, aztán adjuk hozzá a paprikát.
- Tegyük tálaló edénybe, adjuk hozzá a zöldségeket, és tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott koriander zölddel

Zöldséges Rizs 4.

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze rizs
  • 1 csésze víz
  • 1/4 tk. só
  • 1/2 csésze zöldborsó
  • 1/2 csésze kaliforniai paprika felaprítva
  • 1/2 csésze cukkini
  • 1/2 csésze fehérrépa
  • 2 ek. ghí
  • 2 tk. pitta csurna vagy: 1/4 tk. kurkuma, 1/2 tk. édeskömény mag, 1/2 tk. őrölt koriander

Elkészítés:
- Alaposan mossuk meg a rizst
- Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a sót, a fűszereket és a rizst, tegyünk rá fedőt és pároljuk 15-20 percig.
- Ha elkészült, hagyjuk állni 5-10 percig.
-Pirítsuk meg ghíben a zöldségeket, majd keverjük a rizshez. 

Kókuszos Rizs

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze rizs
  • 1/2 csésze víz
  • 1/2 csésze kókusztej
  • 1/8 tk. só
  •  1/4 tk. kardamom mag
  • 1/8 tk. kókuszreszelék (cukrozatlan)

Elkészítés:
Elkészítés:
- Alaposan mossuk meg a rizst
- Forraljuk fel a vizet és a kókusztejet, adjuk hozzá a sót, a kardamom magokat és a rizst, tegyünk rá fedőt és pároljuk 15 percig, ez után adjuk hozzá a kókuszreszeléket. Pároljuk még további 5 percig.
- Ha elkészült, hagyjuk állni 5-10 percig.

Ünnepi Rizs

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze rizs
  • 1 csésze víz
  • 1/4 csésze kockákra vágott házisajt
  • 2 ek. sárga mazsola
  • 1/4 csésze paprika (piros kaliforniai paprika)
  • 1/4 tk. koriander mag
  • 1/8 tk. só
  • 1-2 ek. feldarabolt mandula
  • 2 ek. korianderzöld

Elkészítés:
-Alaposan mossuk meg a rizst
- Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a rizst és a sót, lefedve, lassú tűzön pároljuk 15-20 percig, majd hagyjuk 5-10 percig állni.
- Pirítsuk meg a ghíben a házisajt kockákat és a mandulát arany színűre, adjuk hozzá a koriander magokat, a paprikát és a mazsolát.
- Szedjük a rizst tálaló edénybe, keverjük hozzá a pirított összetevőket.
- A felaprított koriander leveleket közvetlenül tálalás előtt szórjuk rá.