Pitta étrend

TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK PITTA TÍPUSÚ EMBEREKNEK

 

  Ez az útmutató segítség a pitta típusú embereknek ( mind fizikailag, mind lelkileg), hogy megőrizzék a dosha egyensúlyát vagy visszaállítsák az egyensúlyt. A lap alján található felsorolás pedig részletes segítséget nyújthat az ajánlott és nem javasolt ételek közötti kiigazodásban. 

 A pitta dosha befolyásolja az emésztést és az anyagcserét, a testhőmérsékletet és a biológiai átalakító folyamatokat. Tűz típusú ételek a sós, a csípős, a savanyú ételeink, ezért ezeket gondos odafigyeléssel, mértékkel fogyasszák a pitta/tűz típusú emberek, mert a túlzott fogyasztásuk pitta túlműködéshez vezethet.

Elsősorban érdemes a hideg vagy meleg, de semmiképp sem tűzforró ételek fogyasztása, előnyben részesítve a keserű és édes ízeket. 

Az ételek elkészítéséhez javasolt kevés vaj vagy olaj használata. Mivel a pittának erős és hatékony az emésztésre gyakorolt hatása, így a pitta típusú emberek nem híznak el, bármennyit is esznek (kivétel a pitta-kapha típusúak), 

A legtöbb pitta típusú ember hajlamos túl sok só, valamint savanyú és fűszeres ételek fogyasztására, amely számukra kedvezőtlen. A pitta típus kerülje a savanyúságot, a joghurtot, a tejfölt és a sajtot. Kerülje ezen kívül az ecet használatát, inkább citrommal ízesítese salátáit. Alkoholos és erjesztett italok és a kávé kerülendők, mivel fanyar ízük növeli a pittát. Ellenben a gyógynövényből készült teák: (menta, édesgyökér)  kiválóak. Bőséges tejet, gabonát és zöldséget tartalmazó vegetáriánus étrend kedvez a pitta típusúaknak.

Kerülje az olajos, a forró, a sós, nehéz, olajban sült  ételeket, helyette egyen keményítőben gazdag zöldségeket, gabonákat és babot.

Kerülje a stressz okozta túlevéseket! Semmiképp sem jók a gyorséttermi ételek, ellenben a japán és kínai konyha kedvező hatású. A mexikói ételek nővelik a tűz elemet, ez szintén nem kedvező a pitta típusúaknak, mert a túlzott tűz esetleg emésztési zavarokhoz vezethet. A  súlyosbodó pitta csillapítására ajánlott 2 teáskanál ghee-t egy pohár meleg tejben elkeverni és meginni ( ghee használata nem javasolt magas koleszterinszint esetén).

Összességében: kerülje a tojássárgáját, diót, erős fűszereket a sót, a forró italokat. Ételeihez adjon édes és keserű ízeket és csökkentse a savanyút. 

A pitta típusú ember hajlamos a hirtelen, szenvedélyes végletek megélésére. Számára komoly kihívás a stressz, ezért ennek feloldására válasszon olyan szabadidős tevékenységeket, melyek kivezetik őt a feszültségből. A természet nyugalma "hűtő" hatással lehet rá, egy jó beszélgetés vagy a kreatív alkotás enyhítheti a feszültségét. 

 

                      PITTA DIÉTA

                 (tűzcsökkentő diéta)

FOGYASZTHATÓ

GYÜMÖLCSÖK:     alma, áfonya, kanadai tőzegáfonya, datolya, füge, szőlő, zöldcitrom, mangó, sárgadinnye, görögdinnye, érett narancs, körte, datolyaszilva, ananász, szilva, gránátalma, málna 

ZÖLDSÉGEK:     lucernacsíra, articsóka, spárga, kaliforniai paprika, keserűdinnye, brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta, zeller, korianderlevél, friss kukorica, uborka, padlizsán, zöldbab, leveles kel, saláta, gomba, okra, petrezselyem, friss     zöldborsó, burgonya, nyári tök, napraforgócsíra

GABONAFÉLÉK:     árpa, baszmati rizs, kék kukorica, hosszú szemű barnarizs, kuszkusz, köles, müzli, zab, libatop, búza

HÜVELYESEK:     adzuki bab, csicseriborsó, vesebab, lima, mungó bab, szója, sárgaborsó, tofu

MAGVAK

CSONTHÉJASOK:    kókuszdió, napraforgómag

TEJTERMÉKEK:     sajt (só nélkül), túró, tejszín, házi sajt, tej, rizstej, szójatej 

OLAJOK:     vaj, kókuszzsír, ghí, napraforgóolaj, szójaolaj 

ÉDESÍTŐSZEREK:    gyümölcscukor, friss méz, nádcukor, juharcukor, nyers cukor

FŰSZEREK:    kardamon, korianderlevél, szegfűszeg, koriander, kömény, kapor, édeskömény, menta, rozmaring, sáfrány, kurkuma

HÚSOK:    nem ajánlott

ITALOK:    hűvös forrásvíz, feketetea, zöldtea, fanyar ízű teák, tej, zöldséglevek

VITAMINOK,

ÁSVÁNYI ANYAGOK:    B, K, A vitaminok. Vas, kalcium

 

 

ÉTKEZÉSI TANÁCSOK:

Fogyasszon lehetőleg nyers, hideg, enyhén fűszeres ételeket. A főzéshez ne használjon túl sok olajat. Kerülje a túlfőtt, zsíros ételeket. Az étel megválasztásánál figyeljen az étel tisztaságára, minőségére. Napi háromszori étkezés elegendő, azonban kerülje a késő esti vacsorát. Fogyasszon minél több gyümölcsöt és zöldséget, lehetőleg nyersen. A teljeskiörlésű gabonák is szerepeljenek az étrendben. Kerülje a magvakat és a csonthéjasokat, és a vöröshúsokat. A folyadékbevitel legyen bőséges. Hűvös forrásvíz, zöldtea, feketetea, fanyar ízű teák, tejes italok és zöldséglevek.

 

 

NEM FOGYASZTHATÓ

GYÜMÖLCSÖK:     sárgabarack, banán, cseresznye, grapefruit, citrom, papaya, őszibarack, eper

ZÖLDSÉGEK:    avokádó, cékla, répa, mángold, chilipaprika, nyers hagyma, főtt hagyma,     retek, hínár, spenót, édesburgonya, paradicsom, téliretek, torma, jamgyökér

GABONAFÉLÉK:     rövid szemű barnarizs,  hajdina, kukorica, rozs

HÜVELYESEK:     lencse, földimogyoró

MAGVAK

CSONTHÉJASOK:    mandula, paradió, kesudió, mogyoró, pekándió, fenyőmag, tökmag,     szezámmag, dió

TEJTERMÉKEK:         író, sós sajt, fagylalt, kefír, tejföl, joghurt

OLAJOK:     mandulaolaj, repceolaj, kukoricaolaj, lenolaj, olívaolaj, margarin,     mustárolaj, földimogyoróvaj, sáfrányos szeklice, szezámolaj

ÉDESÍTŐSZEREK:    finomított (fehér) cukor, régi méz, melasz

FŰSZEREK:    bazsalikom, babérlevél, feketebors, cayenne bors, fahéj, lepkeszeg,     fokhagyma, gyömbér, torma, borsikafű, mustár, szerecsendió, paprika, kősó,     zsálya, tengeri só, szójaszósz, tamarind

HÚSOK:    vörös hús, hal, kagylófélék

ITALOK:    kávé, alkohol

Egyéni ajánlások:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Dr. David Frawley: Ájurvédikus gyógyítás; Teljes körű kalauz