Személyes beszámoló 1.

About

Surya Ayurveda napló Surya ayurvéda nemrég nyitotta meg kapuit. Kíváncsian vártam az első ayurvéda kezelést.  A hely könnyen megközelíthető. Belépve kellemes hangulat és illat fogad...

Surya Ayurveda napló

2017.11.02. első alkalom/állapotfelmérés

Surya ayurvéda nemrég nyitotta meg kapuit. Kíváncsian vártam az első ayurvéda kezelést.  A hely könnyen megközelíthető. Belépve kellemes hangulat és illat fogad. A terapeuta kedvesen fogad, Néhány szót már ért és beszél magyarul, de az érdemi beszélgetés angolul zajlik.  Megbeszéltük, hogy egy állapotfelmérés eredményeként fogja összeállítani a kezelést. 

Az állapotfelmérés pulzusdiagnosztika, szem és nyelvvizsgálat volt. Szerencsére nem derült ki semmi olyan, amiről nem volt tudomásom, de minden probléma, amiről tudtam, az azonnal említésre került (blokk a gyomorban, ami felszívódási gondot okoz, blokkok a 2. csakránál, illetve alsó gerincszakasz problémája).  A diagnosztika után egy rövid hát és nyak masszázs következett meleg olajjal. A kezelés után a terapeuta összeállította a kezelést (10 alkalom). Elmondta, hogy pitta típusú (azaz tűzcsökkentő) diétát kell tartanom a kúra alatt. Valamint kaptam 3 gyógynövénykészítményt. Mire idáig jutottunk Kriszta is megérkezett, aki még ellátott néhány hasznos tanáccsal. 

Mivel az első kezelésre reggel mentem, ezért már aznap a megadott diéta szerint próbáltam étkezni. Sajnos több olyan dolog is volt a nem fogyasztható ételek között, ami eddig rendszeresen szerepelt az étlapomon (pl. banán, grapefruit, cékla, répa, lencse, és a KÁVÉ).

Az első nap nem volt semmilyen különösebb hatás.  A kihívás a második naptól kezdődött, amikor el kellett hagyni a reggeli kávét, helyette langyos víz, olajrágás, és nyelvkaparás következett. Ez még elsőre kicsit több időt vett igénybe, de remélem ez is rutinná tud majd válni. Étkezéssel ezen a napon sem volt gond, viszont elkezdődött a fejfájás, amiről azt gondoltam, hogy a kávé hiánya. Kíváncsi vagyok hány nap alatt múlik el. A gyógynövény készítmények hatását nem különösebben éreztem.  Bár az igaz, hogy a reggel beveendő neem+kurkuma+méz keverék nagyon-nagyon keserű. 

Harmadik nap: még mindig fura a reggel kávé nélkül, de ma már csak kicsit fájt a fejem. Étkezést tudom tartani, de mindig előre kell gondolkodni mikor mit fogok enni aznap. Próbálok minden nap figyelni, hogy legyen zöldség, gyümölcs és gabona is az étrendben. 

2017.11.05. Ma este volt az állapotfelmérés utáni első kezelés. 60 perces program: olajos masszázs+gőz

A meleg olajos masszázs neve: abhyanga:  kb. 45 perces meleg olajos teljes test masszázs. Hát elmondhatom hogy, nagyon-nagyon jó volt. Különösen a vállak és hát átdolgozása. És amit még sosem tapasztaltam, kaptam hasmasszázst, ami a különlegessége mellett fantasztikus volt. Ezután gőzölés következett, speciális indiai szaunában, amiből az embernek csak a feje látszik ki. A terapeuta körbetekerte a nyakamat, hogy ne szökjön ki a gőz, azután a fejemre tett egy vizes törölközőt, (jól mutathattam), és meg is itatott egy szívószál segítségével. A gőz ideje kb. 10 perc volt. (addig tart amíg a páciens bírja ) mert egyre forróbb és forróbb.  És már le is telt az idő.  Nem szükséges lezuhanyozni utána, hiszen a gőz feloldja az olajat, így nem hagy nyomot a ruhán. A kezelés utáni érzés nagyon pazar, mintha kicseréltek volna. Könnyűnek és kipihentnek éreztem magam. 

Hét közben megint igyekeztem tartani az étrendet.  Már nem esem kísértésbe és a kávé hiánya sem okoz fejfájást. Azt tapasztalom hogy estére nem fáradok el, energikus de békés vagyok.

 

2017.11.12. Második kezelés 90 perc: arcmasszázs+olajos masszázs+gőz

A mai kezelés hasonlatos volt az előzőhöz, de kiegészült egy arcmasszázzsal. Az arc masszírozása nem hasonlítható a kozmetikusnál megszokott masszázshoz. Itt mások a mozdulatok. Apró ujjbegyes ütögetések, finom csipkedések. A terapeuta csendben szakavatott mozdulatokkal végzi a dolgát, nekem nincs más dolgom, minthogy átadjam magam ennek a gyógyító kényeztetésnek. Az arc után következik a teljes test olajos masszázsa. Ez már nem ismeretlen számomra. De a kezelés maga talán még jobban esik, mint elsőre. Érzem amint egyre mélyebb rétegekben oldódnak a blokkok feszültségek. Nagyon hamar elröppen az idő, és ismét beülök a gőzbe. Most úgy tűnt számomra, hogy hosszabb időt tudtam eltölteni az illatos forróságban. A kezelés után ismét határtalan jó érzés kerít hatalmába testileg és lelkileg is.