Vata diéta

About

Levegő csökkentő diéta

TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK VATA TÍPUSÚ EMBEREKNEK

Az itt összegyűjtött táplálkozási tanácsok,  lehetőségek megtartásával fizikailag és szellemileg megőrizhető a szervezet kényes egyensúlya. 

A vata típusú emberek szervezetében a két legkönnyebb és mozgékonyabb elem, az éter és a levegő a domináns. A csípős, fanyar és keserű ízek mind levegő elemmel  telítettek, tehát az iyen ízvilágú ételek növelik az amúgy is domináns vatát a szervezetben. Ezek helyett részesítsük előnyben az édes ( nem édesség :), hanem természetesen édes ízű ételek), savanyú és sós ízeket. Javasolt meleg ételek fogyasztása, hozzáadott vaj, olaj használata, melyek enyhítenek a vata okozta hideg érzeten.  A meleg hatású ételek mellett, a nedves ételek, mint például a főtt gabona( barna rizs, búza, hajdina) vagy zabkása, egy tányér zöldségleves ajánlatos, melyek enyhítik a vata okozta szárazságot a testben. Egy pohár meleg tej, akár egy kis mézzel  kiváló a vata hideg és száraz érzetének.

Minden nyugtató hatású étel segít a vata helyreállításában. Hasznélja az alábbi tápanyagokat: meleg tej, tejszín, párolt húsok, meleg zabpehely, frissen sült kenyér. A vata, mint dosha, hideg természetű, ezért a jeges italok, nyers zöldségek nem ajánlatosak a vata egyensúlyhiány esetén. 

A reggeli étkezést a vata típusú ember semmiképp ne hagyja ki, s az legyen lehetőleg meleg, akár tejberizs vagy más édes, krémes jellegű meleg étel. Kerülje a koffeintartalmú italokat, melyek keserű alapízük miatt vata növelő hatásúak. Az egzotikus konyhát kedvelő vata emberek előszeretettel fogyasszanak indiai vagy mexikói ételeket. 

A sós, száraz rágcsálnivalók helyett inkább részesítsék előnyben a sós, olajos magvakat.

Minden édes gyümölcs jó a vata helyreállításában. Kerülje az éretlen gyümölcsöket, mivel azok fanyar ízűek és így vata növelők.  

 

VATA DIÉTA

(levegőcsökkentő diéta)

 

FOGYASZTHATÓ

GYÜMÖLCSÖK:     áfonya, alma (főtt), ananász, banán, citrom, cseresznye, datolya (nyersen     vagy     beáztatva), datolyaszilva, eper, füge (nyersen vagy beáztatva), grapefruit, lime, málna, mangó, narancs, őszibarack,     papaya, sárgabarack, szilva (nyersen vagy beáztatva), szőlő, kókusz, sárgadinnye

ZÖLDSÉGEK:     avokádó, cékla, chili, hínár, indiai mustár, jamgyökér, korianderlevél, zeller, kukorica (friss), nyári tök, hagyma (főve), okra, petrezselyem, répa, retek, téliretek, torma, zöldbab, zöldborsó (friss), cukkini, spenót, uborka

GABONAFÉLÉK:    Barnarizs, búza, kuszkusz, libatop, zab (főzve), hajdina

HÜVELYESEK:     Mungó bab, tofu

MAGVAK

CSONTHÉJASOK: dió, fenyőmag, kesudió, kókuszdió, mandula, napraforgómag, paradió,     pekándió, pisztácia, szezámmag, tökmag

TEJTERMÉKEK:     ghí, házi sajt, író, joghurt, kecsketej, kefír, rizstej, sajt, tej, tejföl, tejszín, vaj 

OLAJOK:     mandulaolaj, avokádóolaj, vaj, kókuszolaj, lenolaj, ghí, mustárolaj, olívaolaj,     földimogyoróvaj, szezámolaj 

ÉDESÍTŐSZEREK:    gyümölcscukor, méz, nyers nádcukor, juharszirup, melasz, nyers cukor

FŰSZEREK:    bazsalikom, babérlevél, feketebors, kardamon, cayenne bors, szegfűszeg,  kömény, fahéj, kapor, édeskömény, lepkeszeg, fokhagyma, torma,     borsikafű, menta, mustár, szerecsendió, paprika, kősó, rozmaring, zsálya, tengeri só, szójaszósz, tamarind, kurkuma, gyömbér.

HÚSOK:    hal, csirke, vöröshúsok

ITALOK:    tejtermékek, gyógyteák, gyömbéres, fahéjas teák, savanyú gyümölcslevek,     citromos, zöldcitromos víz

VITAMINOK,

ÁSVÁNYI ANYAGOK:    A, D, E, C-vitamin. Cink, kalcium.

 

ÉTKEZÉSI TANÁCSOK:

Az étkezések legyenek gyakoriak, rendszeresek, az adagok kis mennyiségűek. A főtt, meleg étel fogyasztása a legjobb. Az édes, savanyú és a sós ízeket részesítse előnyben. Egy étkezésen belül ne vegyítsen túl sok fajta ételt. Enyhe fűszerek és a só mértékletes használata megengedett. Ne üljön le enni ideges, szorongó, aggodalmaskodó, félelem teli vagy gondolatoktól gyötört állapotban.

Étkezés közben koncentráljunk az evésre, az újságolvasás, tévézés és más, az idegrendszert stimuláló szokásokkal hagyjon fel. Jót tesz a társaságban evés. Igyon gyógyteákat, savanyú, gyümölcsleveket és citromos vagy lime-os vizet.

 

 

NEM FOGYASZTHATÓ

 

GYÜMÖLCSÖK:     aszalt gyümölcsök általában, dinnye, kanadai tőzegáfonya, nyers alma, áfonya, görögdinnye, gránátalma, körte

ZÖLDSÉGEK:    articsóka, brokkoli, kaliforniai paprika, káposzta, karfiol, kelbimbó,     lucernacsíra, mángold, spárga, zeller

GABONAFÉLÉK:     árpa, hajdina, köles, kukorica, müzli és szárított gabonák 

HÜVELYESEK:     bab, csicseriborsó, földimogyoró, sárgaborsó, szója

TEJTERMÉKEK:         fagylalt, szójatej

OLAJOK:     repce, kukoricaolaj, margarin, sáfrányos szeklice, szójaolaj

ÉDESÍTŐSZEREK:    finomított (fehér) cukor

Egyéni ajánlások: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Dr. David Frawley: Ájurvédikus gyógyítás; Teljes körű kalauz