Panchakarma: a test megfiatalító tisztítása

Panchakarma: a test megfiatalító tisztítása

10 alkalom, 8-10 hét, alapár: 164.000 Ft

"Időtlen idők óta az emberiség keresi azt a módszert, amellyel fenntarthatja az egészséget, a fiatalos erőnlétet, miközben talán a halhatatlánsogot is keresi. Az emberben ez a vágy folyamatos, tértől és időtől független törekvés. India ősi bölcsi két nagyszerű örökséget hagytak a világra: az ajurvédát és a jógát. Mindkét rendszer erőteljesen hozzájárul az egészség fenntartásához és a fiatalos frisseség megőrzéséhez." 

"A pancsakarma szanszkrit szó, jelentése:  öt tevékenység. A szervezetben felszaporodott mérgek eltávolítása az ötféle sodhana (tisztító) kezeléssel történik. A pancsakrmának nemcsak az a célja, hogy eltávolítsa a mérgeket a testből, hanem az is, hogy újraépítse a tetstszöveteket. "

Panchakarma a gyakorlatban:

A páciens első alkalommal kap egy felmérést, diiagnózist, az alap alkatáról, problémáiról, és egy  kezelési tervet a test megtisztítására.

Ezután megkezdődnek a tisztító masszázs kezelések, gőzölések, otthon a gyógynövények szedése, a testalkatnak megfelelő diéta betartása a feladat!

Testi-lelki megtisztuló folyamat veszi kezdetét, amely a hét mnden napján jelen van. Megváltozik az étkezés, tisztul, a szervezet, a bőr, sokszor távoznak a felesleges zsírok, plusz kilók. Van a terápiának könnyebb és nehezebb szakasza is.

Akinek szükséges, hashajtás és otthoni beöntés egészíti ki a kezelést.

A kúra végére megújul a test, megkönnyebbül a lélek!

 

Mi fán terem a pancsakarma? 

Szerző: Horváth Rita: Ájurvéda a szépségápolásban. Szakdolgozat. Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, 2014
 

Pancsakarma – a belső tisztítás
 
pancsakarma a legjelentősebb ájurvédikus tisztító kezelés. A terápia lényege, hogy miután a mérgező salakanyagokat az emésztési traktusból a dhátukhoz vezette, a pancsakarma kivonja az ámát ( a méreganyagokat) a testszövetekből, majd visszafordítja azt az emésztési szakaszba és eltávolítja a testből. A terápia mindegyik része a dósák egyikének egyensúlyvesztését és az annak következtében kialakuló méreganyagok eltávolítását eredményezi. Az egyéni fiziológiai jellemzőket figyelembe véve a beteggel foglalkozik és nem a tüneteket kezeli.
 

 
 
A púrvakarma
 
Az előkészítő eljárás az ámák szövetekből való elmozdítását segíti elő. Az eljárás a mélyen elhelyezkedő szervektől a gyomor-bélrendszer felé segíti a mérgek útját, ahol a pancsakarma terápiák kifejtik hatásukat. A kezelés két fő része különíthető el: a test olajozása (sznéhana), valamint az izzasztókúra (szvédana).
 
A test olajozása történhet kívülről, amikor olajokkal és gyógynövényekkel dörzsölik, masszírozzák a testet. A szervezet olajozása történhet belülről is, ebben az esetben elsősorban ghít vagy gyógynövényes ghít alkalmaznak.
 
A meleg borogatás vagy izzasztókúra az előkészületek következő lépése. Hatására a bőr pórusai kitágulnak, így az olajos kezelésekkel együtt a méreganyagok fokozott eltávolítását idézi elő a szervezetben.

Csaraka-szamhitában leírt melegítő kezelések közül néhányat a mai napig is alkalmaznak. Ezek a következők: lenmaglisztes borogatás, gőzölés, helyi kezelés gyógynövények főzetének gőzével, kádfürdős izzasztás.
 
A két fő kezelés mellett más előkészítő eljárásokat is szoktak végezni, amelyek önmagukban vagy más terápiákkal együtt is alkalmazhatóak.
 
sirodhara során meleg olajat irányítanak a homlokra egyenletes sugárban, főként a két szem közötti területre, a szemöldök vonalában. Tisztítja az elmét és az érzékeket,
megnyugtatja az idegrendszert, fejleszti a tudat tisztáságát és a felfogóképességet.9
 
sirobhaszti kezelés alatt egy speciális bőrsapkába olajsugarat csurgatnak a fejre, aminek hatására a stressz csökken, a memória javul, a mentális zavarodottság eltűnik.
 
picsincshalinál olajat alkalmaznak, közben rizslabdaccsal masszírozzák a testet, aminek hatására az olaj mélyen bejut a szövetekbe. Ehhez hasonlóan a pinda-szvédanánál is rizslabdacsot használnak. A különbség, hogy gyógynövények tejes párlatával összekeverve, forrón és olaj nélkül dörzsölik vele végig a testet.
 
Az upanaha-szvédanánál fekete bagolyborsó lisztet kevernek össze különböző arányban gyógynövények főzetével, majd ebből készítenek forró dunsztkötést víz vagy olaj hozzáadásával.
 
Az ősi szövegek még számos melegítő eljárásról írnak, amelyek nagy részét a pancsakarma terápia nem alkalmazza, azonban rendkívül pozitív hatásaik miatt fontos szerepet kapnak az ájurvédikus gyógyításban.
 
"Hatodik hete járunk ide, azóta a kar meg a hátfájás a múlté, megszabadultunk 8, illetve 5 kilótól, hála az étrendváltásnak, meg a különféle masszázsoknak...jó az egész, ahogy van...hangulatos,szép a "kezelő" kellemes zene...szeretjük!" Gábor
"Very helpful treatment for all type of chronic disease patient's." Drrajesh