Ayurveda - az élet tudománya

About

Ayurveda- az élet tudománya. Az Ayurveda a gyógyítás olyan átfogó rendszere, amely szorosan hozzátartozik Indiához s ott széles körben gyakorolják, több mint ötezer éve: tanai a Védák részeként keletkeztek. Az Ajurvéda holisztikus, vagyis teljes összefüggéseiben nézi a testet és a lelket. Rámutat arra a tényre, hogy a test a lélek tudathordozó eszköze és arra, hogy mennyire fontos a test, a lélek és a szellem egysége a tökéletes egészséghez.

Az Ajurvéda a test intelligens alapelveivel dolgozik. Nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, melynek fontos része

-a gondolkodásunk módja

-a testmozgás módja

-a légzés módja

-a táplálkozás módja

- a tisztítás módja

-és a pihenés módja

 Az Ayurveda lényeges eleme az a szemlélet, hogy az egyének genetikailag különbözőek, mindenkinek jellegzetes alkata van, így egyéni módon reagál az őt érő környezeti hatásokra. Az ember maga tudja leginkább, mire van szüksége szervezetének. Az Ayurveda útmutatást nyújt, hogyan változtassunk életvitelünkön szervezetünk optimális működésének eléréséhez. Ha megbetegszünk az Ayurvéda gyógynövényekből, ásványi anyagokból álló gyógyszerekkel,  és egyéb terápiás módszerekkel szolgál. Ez az ősi gyógymód hangsúlyozza a szellemi egészség kiemelkedő szerepét fizikai egészségünk megőrzésében. Az Ayurveda nyolc ágának mindegyikében a megelőzésen van a hangsúly.

  Minden ember teste öt elemből áll: föld, víz, tűz, levegő, éter. Az Ajurvédában ez az öt elem, három minőségben egyesül: A vata, pitta és a kapha, amiket három dósának hívunk. A három dósára alapozva az ajurvedikus orvos meg tudja mondani, hogy mi baja a testnek és a finom részeinek: melyik dósa billent ki az egyensúlyából. A három energetikai alapelv a testben - vata, pita, kapha- felelősek minden ember testének prakritijéért vagyis egyéni jellegéért. A dósák befolyásolják a keringést, kiválasztást és emésztést a testben. A dósák  harmóniája és a jó egészség, a köztük levő egyensúlyból következik és például a mértékletes étkezéstől és alvástól függ. Amikor túl sokat vagy túl keveset eszünk vagy alszunk, nem a megfelelő időben vagy módon, esély van rá, hogy a dósák összezavarodnak és megbetegszünk.

  A három dosha mindegyike kettőt tartalmaz az öt elemből. A vata levegőből és tűzből áll, a pitta tüzet és vizet tartalmaz, míg a kapha a földdel és vízzel a legnehezebb dosha.

A három dósa jellemzői és funkciói. :

- Vata: az éter és levegő elemek kombinációja. A vata a mozgás elve. Vatának azt hívjuk, ami mozog. A testi levegőt, vagyis a vatát, jellemezhetjük úgy, mint azt az energiát, amely a biológiai mozgást irányítja. A vata irányítja a légzést, a pislogást, az izmok és szövetek mozgását és az idegsejtek impulzusainak mozgását. Ugyancsak a vata irányítja az olyan érzéseket és érzelmeket, mint a frissesség, az idegesség, a félelem, a nyugtalanság, a fájdalom, a reszketés és a görcs. A hosszúbél, a medenceüreg, a csontok, a fülek és a csípő a vata székhelyei. Ha a testben túl sok vata keletkezik, ezeken a területeken halmozódik fel.

Jellemzők: Hideg, könnyű, gyors, száraz, mozgó, apró, érdes.

Funkciók: A mozgással kapcsolatos testi funkciókat képviseli. Az idegrendszer és a kiválasztó folyamat tevékenységeit irányítja.

 

-Pitta: a tűz elemek dominanciája.

A testi tűz, a pitta, testünkben anyagcsereként jelenik meg. A pitta irányítja az emésztést, felszívást, asszimilációt, táplálást, anyagcserét, testhőmérsékletet, bőrszínt, a szemek fényét, s az intelligenciát, értelmet is. Pszichológiailag a pitta kelti a szenvedélyt, a dühöt, a gyűlöletet és a féltékenységet. A rövidbél, a gyomor, az izzadság mirigyek, a vér, a zsír, a szemek és a bőr a pitta székhelyei.

Jellemzők: Meleg, könnyű, éles, enyhén olajos, folyékony, csípős ízű.

Funkciók: A hővel és az anyagcserével kapcsolatos testi funkciókat képviseli. A test emésztőfunkcióit irányítja.

Kapha: a víz és föld elemek kombinációja. A kapha tartja össze a testben lévő elemeket, megteremtvén így a fizikai szerkezet anyagát. Tisztítja a forgókat, nedvességet nyújt a bőrnek, segít a sebeket begyógyítani, kitölti a testben lévő üregeket, biológiai erőt és stabilitást biztosít, segíti az emlékezetet, energiát ad a szívnek és a tüdőnek, s fenntartja az ellenállóképességet. A kapha a mellkasban, torokban, fejben, csontvelőben, orrban, szájban, forgókban, gyomorban, citpplazmában, plazmában, és a test folyékony kiválasztódásaiban van jelen. Pszichológiailag a kapha felel a ragaszkodás, mohóság és hosszantartó irigység érzéseiért, s a nyugalom, megbocsátás és szeretet felé való törekvésekben is megjelenik. A kapha székhelye a mellkas.

Jellemzők: Hideg, nehéz, olajos, édes, szilárd, lassú, lágy, ragadós.

Funkciók: A fiziológia szerkezeti megjelenését képviseli és a biológiai erőért, a természetes szövetellenállásért és a megfelelő testi felépítésért felelős.

A három dosha ( tridosha) egyensúlya szükséges az egészséghez. Pl., a levegő elve tartja fenn a testi tüzet, ám a víz is szükséges, hogy e tüzet korlátozza, különben a testi tűz elégetné a szöveteket. Együttesen, a tridosha irányítja az összes anyagcsere-tevékenységet.

Ennek megfelelően az Ajurvéda három testtípust /alkatot különböztet meg az alapján, hogy az adott személyre túlnyomórészt melyik dósa alkat jellemző, majd ez alapján lehet megállapítani a személyre szóló étrendet és kezeléseket a test gyógyításásra és a betegségek megelőzésére.

Forrás: Dr. Obrkamp Mária: Ájurvéda a mindennapokban

           Egészségtükör

           Dr. Vasant Lad: Ayurvéda- Az öngyógyítás tudománya