Vata egyensúlyozó receptek (levegőcsökkentő)

Egész mungóbab (zöld mungóbab)

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze zöld mungóbab (áztassuk be 1 éjszakára)
  • 2 csésze víz
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 1/2 babérlevél
  • 1/4 csésze apróra vágott sárgarépa
  • 1 ek. barnacukor
  • 1 ek. ghí vagy vaj
  • 1 tk. apróra vágott friss gyömbér
  • 1/2 tk. édeskömény mag
  • 1/4 csésze apróra vágott paradicsom
  • 1 tk. citromlé
  • 1/2 tk. só
  • 1 ek. friss korianderlevél

Elkészítés:
- Válogassuk át a zöld mungóbabot, mossuk meg alaposan és áztassuk egy éjszakán át.
- Öntsük le a vizet a mungóbabról
- Adjuk forrásban lévő vízhez, öntsük bele a kurkumát, sót, babérlevelet és a sárgarépát.
- Fedjük le és főzzük 30-40 percig.
- Ghíben pirítsuk meg az édesköményt, a gyömbért és a paradicsomot, majd adjuk a dhalhoz.
- Tálalás előtt keverjük bele a koriander levelet, a cukrot és a citromlét.
- Rizzsel vagy levesként tálaljuk.

 

Zöldséges Mung Dhal

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze sárga felezett mungóbab
  • 1,5 csésze víz (ha hígabb dhalt szeretnénk, lehet több is)
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 1/2 tk. só
  • 1 tk. fekete mustármag
  • 1 tk. római kömény (őrölve vagy egész)
  • 1 csipet hing (asafoetida)
  •  1,5 tk. őrölt koriander
  • 1 tk. friss gyömbér apróra vágva
  • 1/4 csésze sága kaliforniai paprika
  • 1/2 csésze paszternák (ha nincs, fehérrépa)
  • 1 ek. ghí

Elkészítés:
- Mossuk meg a mungobabot, adjuk a forrásban lévő vízhez.
- Tegyük hozzá a kurkumát és a sót, főzzük 20 percig.
- Egy serpenyőben pirítsuk meg a mustármagot, a gyömbért, a  római köményt és az asafoetidát.
- Adjuk a zöldségeket a fűszerekhez, főzzük 5 percig, majd öntsük a dhalhoz.
- Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.

 

Mung Dhal 2.

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze felezett mungóbab
  • 1 és 1/3 csésze víz
  • 1/2 csésze sütőtök apróra vágva
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 1 tk. fekete mustármag
  • 1/2 tk. koriander, frissem megőrölve
  • 1 tk. friss gyömbér apróra vágva
  • 1 friss curry levél
  • 2 tk. ghí
  • kb 1/2 tk. só (ízlés szerint)
  • 1 ek. friss korianderzöld
  • 1 tk. citromlé

Elkészítés:
- Mossuk meg a mungóbabot, adjuk a forrásban lévő vízhez.
- Adjuk hozzá a sót és a kurkumát.
- Egy serpenyőben közepes hőfokon pattogtassuk ki a mustármagokat  ghíben, adjuk hozzá a gyömbért és a sütőtököt, pirítsuk néhány percig.
- Adjuk a fűszereket a dhalhoz, fedjük le és főzzük kb 20 percig.
- Őröljük meg a koriander magokat, és a főzés vége felé adjuk a dhalhoz.
- Tálalás előtt keverjük bele a korianderzöldet és a citromlét.
- Rizzsel vagy levesként tálaljuk.

 

Vörös lencse Dhal

Hozzávalók:

  • 2/3 csésze vörös lencse
  • 1,5 csésze víz (ha hígabb dhalt szeretnénk, lehet több is)
  • 2-3 ek. ghí
  • 2 ek. tejszín
  • 1/2 csésze apróra felkockázott sütőtök
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1/2 tk. só
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 1/4 tk. görögszéna
  • 1/2 tk. koriander
  • 1/4 tk. apróra vágott friss gyömbér
  • 1 tk. római kömény

Elkészítés:
- Mossuk meg a lencsét, és öntsük a forrásban lévő vízbe.
-  Rakjunk rá fedőt és főzzük 20 percig.
- Sózzuk, adjuk hozzá a fahéjt, szerecsendiót, kurkumát, görögszénát.
- Ghíben pirítsuk meg a gyömbért és a római köményt, majd öntsük bele az apróra vágott sütőtököt és süssük még 5-6 percig.
- Öntsük a fűszeres tököt a lencséhez, majd főzzük addig, míg megpuhul a tök (és a lencse).
- Tálalás előtt keverjük bele a tejszínt.
Rizzsel tálaljuk.

 

Biryani rizs

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze Baszmati rizs
  • 3/4 csésze víz
  • 1/2 csésze joghurt
  • 2 tk. ghí
  • 2 ek. kesudió
  • 1 ek. áztatott mazsola
  • 1/2 tk. apróra vágott gyömbér
  • 1/2 tk. őrölt római kömény
  • 1/4 tk. fahéj
  • 1/8 tk. só

Elkészítés:
- Alaposan mossuk meg a rizs
- Tegyük fel a vizet melegedni
- Ghíben pirítsuk meg a fűszereket, a kesudiót és a mazsolát, adjuk hozzá a rizst és a joghurtot.
- Adjuk hozzá a forrásban lévő vizet, tegyünk rá fedőt és pároljuk 20 percig.
- Ha elkészült, hagyjuk állni 5-10 percig, mielőtt tálalóedénybe tennénk.

 

Ünnepi Rizs

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze rizs
  • 1 csésze víz
  • 1/4 csésze kockákra vágott házisajt
  • 2 ek. sárga mazsola
  • 1/4 csésze paprika (piros kaliforniai paprika)
  • 1/4 tk. koriander mag
  • 1/8 tk. só
  • 1-2 ek. feldarabolt mandula
  • 2 ek. korianderzöld

Elkészítés:
-Alaposan mossuk meg a rizst
- Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a rizst és a sót, lefedve, lassú tűzön pároljuk 15-20 percig, majd hagyjuk 5-10 percig állni.
- Pirítsuk meg a ghíben a házisajt kockákat és a mandulát arany színűre, adjuk hozzá a koriander magokat, a paprikát és a mazsolát.
- Szedjük a rizst tálaló edénybe, keverjük hozzá a pirított összetevőket.
- A felaprított koriander leveleket közvetlenül tálalás előtt szórjuk rá.

 

Banános-kókuszos Rizs

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze baszmati rizs
  •  1 csésze víz
  •  1/4 csésze banán pépesítve
  • 1/8 csésze kókuszreszelék
  • 2 tk. ghí
  • 1/8 tk. só
  • 1 csipet fajéj
  • 1 csipet gyömbérpor
  • 1 tk. fekete mustármag

Elkészítés:
- Alaposan mossuk meg a rizst.
- Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a fahéjat és a gyömbért.
- Pattogtassuk ki a mustármagokat ghíben, adjuk hozzá a kókuszt és enyhén pirítsuk meg. Adjuk hozzá a banánt, a rizst és a forrásban lévő vizet.
- Tegyünk rá fedőt és takarék lángon pároljuk 15-20 percig, majd a tűzről levéve pihentessük 5-10 percig.

 

Fűszeres rizs házisajttal

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze rizs
  • 1 csésze víz
  • 1/8 tk. só
  • 1/4 csésze friss házisajt felkockázva
  • 2 ek. beáztatott mazsola
  • 1/4 kaliforniai paprika felaprítva
  • 1/2 tk koriander mag
  • 2 ek. pirított napraforgó mag
  • 1 ek. apróra vágott gyömbér
  • 1 tk. fekete bors megőrölve
  • 1 ek. koriander levél

Elkészítés:
- Alaposan mossuk meg a rizs
- Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a rizst és a sót, tegyünk rá fedőt és pároljuk 20 percig.
- Ha elkészült, hagyjuk állni 5-10 percig.
- Ghíben pirítsuk meg a gyömbért, majd a koriandert és a paprikát.
- Tegyük a rizst tálaló edénybe, keverjük hozzá a fűszereket, a sajtot, a napraforgó magot és a mazsolát.
- Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott koriander levéllel